“Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası” kitabı tanıtıldı

Vehbi Koç Vakfı Destekli “Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası” Kitabı Lansmanı Gerçekleştirildi

Vehbi Koç Vakfı’nın finansal desteğiyle hazırlanan ve Bilim Akademisi tarafından Prof. Dr. Naci Görür editörlüğünde sunulan “Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası” kitabının lansmanı, ANAMED Beyoğlu’nda gerçekleştirilen Umut Kent Çalıştayı’nda yapıldı. Ayrıca, Koç Topluluğu’nun Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Adıyaman, Hatay, İskenderun, Kahramanmaraş ve Malatya’daki “Umut Kentler’e” yönelik hazırlanan raporlar da paylaşıldı.

Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Oğuz Toprakoğlu, çalıştayın açılış konuşmasında şunları söyledi: “Bilim Akademisi, Kahramanmaraş depremlerinden sonra 16 akademisyenin katkılarıyla hazırlanan “Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası” isimli kitabı yayımladı. Bu değerli çalışmanın editörlüğünü, deprem konusundaki uzmanlığıyla bilinen Prof. Dr. Naci Görür üstlendi. Bilimsel verileri uygulanabilir önerilere dönüştüren bu önemli çalışmaya, Vehbi Koç Vakfı olarak destek verdik. Kitap, kamu ve özel sektör liderlerinin, okul ve hastane yöneticilerinin ve her bilinçli vatandaşın başvurabileceği önemli bir kaynak niteliği taşıyor”.

Çalıştayda konuşan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin zaman ve yer tahmininden ziyade, kentlerin dirençli hale getirilmesinin hayati önemini vurgulayarak deprem riskine karşı alınacak önlemlerin, halkın bilinçlenmesi ve ilgili kurumlar arasındaki iş birliğiyle hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bilim Akademisi Başkanı Hakan Orer, bilimin toplumsal refahla bağının yeterince güçlü olmadığını ve benzer felaketlerin tekrarlanmasının sebebinin bu olduğunu belirterek, bilim okuryazarlığının artırılmasının önemine vurgu yaparak bilim akademilerinin bu süreçte kritik bir rol oynayabileceğini ifade etti.

“Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası” kitabı, deprem dirençli kentlerin oluşturulmasını ve bilimsel çözüm önerilerini içermektedir. Kitapta, depreme karşı bina dayanıklılığının yanı sıra yönetim, ekonomi, halk bilinci, altyapı ve çevre gibi farklı unsurların birlikte güçlendirilmesinin önemi vurgulanmaktadır. Kitapta Türkiye’nin deprem gerçekliğine dair detaylı bilgilerin yanı sıra hukuk, ekonomi, psikoloji, çevre ve inşaat mühendisliği uzmanlarının görüşleri ve önerileri bulunmaktadır. Kitap, “Depremde yıkılmak kader değil, bilimle önlenebilir!” mesajını iletmektedir ve iki bölümden oluşmaktadır.

Çalıştayda ayrıca, Mud on Shoes’un “Umut Kentler’de Yaşam Etki Raporu”, Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSİF) “Vehbi Koç Vakfı Afet Fonu Yatırımlarının Sosyal Getirisi 2023-2024 Analiz Raporu” ve Porta Eğitim ve Danışmanlık’ın “Umut Kentler Psiko-Sosyal Destek Programı Değerlendirme Analiz Raporu” çalışmalarının detayları aktarıldı. Ayrıca, “Geçici Barınma Çözümlerinde Kamu, Özel Sektör ve Sivil Toplum İş birliği Modeli olarak Koç Topluluğu Umut Kentleri” konulu bir atölye çalışması gerçekleştirildi.

Related Posts

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çalıştayları başladı

Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin uygulamalarını sahadan gelen görüşlerle değerlendirmek üzere öğretmen odaklı çalıştaylar düzenlemeye başladı. “Öğretmenlerin Bakış Açısıyla Eğitimde Öne Çıkan Konular” temalı bölgesel çalıştaylar, 5-6 Mayıs tarihlerinde Ankara, Antalya, İstanbul ve İzmir’de eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

2025 DİB MBSTS sonuçları açıklandı mı? 2025 DİB MBSTS sonuçları nasıl öğrenilir?

2025 Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (DİB-MBSTS) sonuçları açıklandı. Peki, 2025 DİB MBSTS sonuçları açıklandı mı? 2025 DİB MBSTS sonuçları nasıl öğrenilir?

HIDIRELLEZ BEREKET RİTÜELİ 2025 || Hıdırellez bereket kesesi nasıl yapılır, ne konur? Hıdırellez’de bereket için ne yapılır?

Hıdırellez bereket ritüeli, merakla beklenen günün gelmesiyle araştırılan konulardan biri. Halk arasında yaygın olan inanca göre darda kalan kişilere yardım ve kılavuzluk eden, bolluk ve bereket getiren Hızır Peygamber ile suların koruyucusu İlyas Peygamber, her yıl bir defa buluşuyor. Baharın müjdecisi olarak da kabul edilen Hıdırellez günü diler ve dua etmek isteyenler, bazı ritüelleri de yerine getirecek. Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar gerçekleştiriliyor. Bunlardan biri de Hıdırellez bereket (para) kesesi. Peki Hıdırellez bereket kesesi nasıl yapılır, ne konur? Hıdırellezde bereket için ne yapılır? İşte Hıdırellez bereket kesesi yapımı…

İSKİ İSTANBUL BARAJ DOLULUK ORANLARI 5 MAYIS | Gözler İSKİ Baraj doluluk oranı yüzdesinde

İstanbul baraj doluluk oranları İstanbul’da meydana gelen son yağışların ardından merak konusu oldu. İSKİ tarafından günlük doluluk oranı raporu yayınlandı. İstanbul’da sabah saatlerinde baraj doluluk oranları yüzde 80 seviyesinin üstünde seyrediyor. Peki, 5 Mayıs İstanbul baraj doluluk oranı yüze kaç? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte 5 Mayıs baraj doluluk oranı detayları…

‘Siber güvenlik programlarının sayısını artıracağız’

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Temel hedefimiz; üniversitelerimizin rekabet gücünü artırmak, sürdürülebilir bir yükseköğretim sistemi inşa etmek, üniversitelerimizin ulusal ve uluslararası itibarını güçlendirmek adına atılması gereken somut adımları içeren bir stratejik çerçeve oluşturmak. Yapay zekâ temelli program açan üniversite sayısını 80’e çıkaracağız. Bunlar arasında vakıf üniversitemiz de yer alacak. Bilişim ve yapay zekâ temelli programlar gibi büyük önem verdiğimiz siber güvenlikle ilgili olarak da ön lisans ve lisans programlarının sayısını artıracağız” dedi.

Yapay zekayı seven depresyona girmiyor

İnsanların yapay zekayla ilişki düzeyinin incelendiği bir araştırmaya göre; bu yeni dijital aracı ne kadar benimsediğimiz ruh halimize ışık tutuyor. Yapay zekayı benimseyen ve onu işlerinde kullananların depresyon gibi ruhsal rahatsızlıkları yaşama ihtimali azalıyor.