Darwin Doğal seçilim teorisi nedir? Doğal seleksiyon örnekleri

Doğal Seçilim ve Evrim

Doğal seçilim, evrim teorisinin merkezinde yer alan önemli bir kavramdır. Bu kavram Charles Darwin ve Alfred Russel Wallace tarafından ortaya atılmıştır. İngiliz bir doğa bilimci olan Charles Darwin, Güney Amerika ve Pasifik adalarındaki bitkileri, hayvanları ve fosilleri beş yıl boyunca inceleyerek doğal seçilim teorisine ulaşmıştır. 1859 yılında yayımlanan “Türlerin Kökeni” adlı kitabıyla doğal seçilim fikrini geniş kitlelere duyurmuştur. Peki, doğal seçilim nedir?

Doğal Seçilim Nedir?

Doğal seçilim kısaca; türlerin çevreye uyum sağlama sürecidir. Canlı organizma popülasyonlarının uyum sağlama ve değişme süreci olarak tanımlanabilir.

Doğal seçilimin temel kavramı, bir popülasyon içindeki bireylerin çeşitlilik gösteren fiziksel özelliklerine dayanır. Bu özelliklerden bazıları avantaj sağlayabilir ve bireylerin hayatta kalma ve üreme şanslarını artırabilir. Doğal seçilim, çevrenin baskısı, kalıtım yoluyla özelliklerin aktarılması ve üreme gibi faktörler tarafından şekillendirilir.

Türlerin çevreye uyum sağlama süreci, doğal seçilimin temel prensibidir ve Charles Darwin‘in evrim teorisinin temel taşlarından biridir. Doğal seçilim, organizmadaki üstün mutasyonların rekabet üstünlüğü sağlamasından kaynaklanır.

Mutasyonlar, genetik yapıdaki değişikliklerdir ve popülasyon içindeki genetik çeşitliliği arttırır. Mutasyonlar rastgele olabilir ve bazen türlerin hayatta kalmasını sağlayabilir. Bununla birlikte, çevresel değişiklikler nedeniyle bazı türler doğal seçilime yeterince hızlı uyum sağlayamayabilir ve nesilleri tükenebilir.

Doğal Seçilim ve Adaptasyon

Adaptasyon, bir organizmanın hayatta kalmasına yardımcı olan fiziksel veya davranışsal bir özelliktir. Doğal seçilim sürecinde kalıtsal özellikler aktarılırken, adaptasyon genetik bir özelliktir.

Yapay Seçilim Nedir?

Yapay seçilim, insanların bitki ve hayvanlarda istenilen özellikleri belirleyerek gelecek nesiller için bu özellikleri geliştirdiği bir süreçtir. Doğal seçilimle benzer şekilde işler ancak karar verme sürecinde doğal seçilim değil insan müdahalesi rol oynar.

Doğal Seçilim Örnekleri

Evrim genellikle primatların insanlara dönüşmesi gibi büyük olaylarla ilişkilendirilse de, doğal seçilim sürekli olarak küçük değişiklikleri şekillendirir. Bu değişimler türlerin çevreye adaptasyonunda önemli rol oynar.

  • Darwin (Galapagos) ispinozları: Kurak dönemlerde, büyük gagalı ispinoz türleri daha iyi hayatta kalma şansına sahiptir.
  • Tavus kuşları: Dişiler, en büyük ve parlak kuyruklara sahip erkekleri tercih ederek üreme seçiminde rol oynar.
  • Geyik faresi: Kum tepelerine göç eden geyik fareleri, kahverengiden açık kahverengiye doğru evrimleşerek hayatta kalma şanslarını arttırmışlardır.
  • Yılan balıkları: Mura yılan balıkları, avlarını yakalamak için ikinci bir çene geliştirerek adaptasyonlarını tamamlamışlardır.
  • Karıncalar: Savaşçı karıncalar, kimyasal sinyallerle iletişim kurarak adaptasyonlarını geliştirmişlerdir.

Related Posts

Şarj aletinizden gelen sese dikkat ettiniz mi? Tehlikeyi göz ardı etmeyin

Evde sessizlik hakimken prizdeki şarj aletinizden gelen hafif bir uğultu ya da cızırtı sesi duydunuz mu? Pek çoğumuz bu sesi fark etsek bile önemsemiyoruz. Oysa uzmanlara göre bu küçük ses, büyük bir tehlikenin habercisi olabilir.

Epic Games’in yeni ücretsiz oyunları belli oldu: Peki haftaya ne var?

Steam‘e oranla halen uygun fiyat politikası ve ücretsiz oyunlarla ilgi çeken Epic Games Store, şu ana kadar çok sayıda kullanıcıyı platformuna çekmeyi başardı. Günümüzde ise, her hafta bir ya da iki farklı oyunu kullanıcılara ücretsiz olarak …

Samsung, RAM Plus özelliğini iyileştiriyor!

Samsung, yaklaşmakta olan One UI 8 güncellemesiyle birlikte RAM Plus özelliğinde önemli bir değişiklik yapıyor. 2021 yılında tanıtılan ve depolama alanını geçici bellek olarak kullanarak cihazın RAM kapasitesini artıran özellik, bugüne kadar …

Samsung’dan Nvidia için stratejik hamle: 12 katmanlı HBM3E yongaları üretimde

Samsung Electronics, yapay zeka teknolojileri için kritik öneme sahip olan yüksek bant genişlikli bellek (HBM) yongalarının üretiminde önemli bir adım attı. Şirket, Nvidia için geliştirdiği 12 katmanlı HBM3E yongalarının seri üretimine …

iPhone’unuzun ömründen yiyor: Bu 3 ayarı kapatın!

Uzmanlar, söz konusu üç ayarın bir arada devre dışı bırakılması durumunda iPhone kullanıcılarının günlük kullanım süresini ortalama %15–20 oranında uzatabileceğini vurguluyor.

Cam gibi görüntü arayanlara: En iyi ekrana sahip akıllı telefonlar!

Bir akıllı telefon satın alırken ekran kalitesi genellikle en önemli kriterlerden birisi. Kullanıcı tercihleri doğal olarak değişkenlik gösterse de, büyük bir kesimin cam gibi pürüzsüz ve akıcı ekranları diğer özelliklere tercih ettiğini …