Android telefonlar depremleri nasıl tespit edebiliyor?

Wear OS İle Çalışan Akıllı Saatler, Deprem Uyarılarına Hazır

Bu özellik artık Wear OS işletim sisteminde de kullanılabilecek. Yani eğer bir Wear OS akıllı saatiniz varsa ve cihazınız internete bağlıysa, telefonunuzu yanınızda taşımasanız bile bileğinizde deprem uyarıları alabileceksiniz.

AYARLARI NASIL YAPABİLİRSİNİZ?

Popüler bilim dergisi Popular Science Türkçe’nin aktardığı bilgilere göre, bu özelliğin resmi adı Android Deprem Uyarıları Sistemi. Bu özelliği, telefonlarımızın ayarlar kısmında bulabiliriz. Örneğin, Galaxy telefonlarda Güvenlik ve acil durum > Deprem uyarıları bölümünde bu ayara ulaşabilirsiniz.

Bu özellik genellikle cihazınızı ilk kurduğunuzda açık olacaktır. Ancak herhangi bir nedenden dolayı kapatılmışsa, ayarlardan tekrar aktifleştirebilirsiniz. Ayrıca, uygulamanın nasıl çalıştığı ve güvenlik ipuçları hakkında bilgi alabileceğiniz gibi, Tanıtımı gör seçeneği ile daha detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz. Ancak, bu uyarıları kullanırken dikkatli olmanızda fayda var çünkü uyarılar oldukça yüksek sesle çalabilir.

Wear OS’ta ise ekstra bir ayar yapmanıza gerek yok. Saatiniz, telefonunuza yapılan uyarıları eş zamanlı olarak gösterecek. Dolayısıyla, uyarılar için sadece bir cihaza bağlı değilsiniz; bir Wear OS cihazınız varsa, deprem uyarılarını hem saatinizde hem de telefonunuzda görebilirsiniz.

Uyarılar Nasıl Çalışıyor?

Google, erken uyarı sisteminde veriyi iki farklı kaynaktan alıyor: ABD Jeolojik Araştırma Kurumu tarafından yönetilen ShakeAlert sistemi ve dünya genelindeki milyarlarca Android cihazdan anonim şekilde toplanan ivmeölçer verileri.

Telefon veya saat ekranınızda göreceğiniz bilgiler, size üç önemli detay sunacak: Depremin merkezine olan uzaklığı, depremin büyüklüğünü ve beklenen sallantı seviyesini. Eğer hafif bir sallantı bekleniyorsa, telefonunuzda bir bildirim alacaksınız.

Eğer orta ila şiddetli bir sallantı bekleniyorsa, uyarılar daha ciddi bir şekilde çıkacaktır. Ekranınız ışıklanacak, cihazınız yüksek sesle çalacak ve uyarı ekranınız tüm alanı kaplayacak şekilde görünecektir. Ek olarak, nasıl korunmanız gerektiğine dair öneriler de alacaksınız: Çök, kapan, tutun gibi.

Her iki durumda da, depremin nerede olduğu ve güvende kalmanın yolları hakkında daha fazla bilgi almak için bildirime dokunabilirsiniz. Hasar görebilecek binalardan uzak durma, acil durum çantasını hazırda bulundurma ve gaz vanalarını kontrol etme gibi ipuçlarına kolayca erişebilirsiniz.

Unutmayın, Android’in Deprem Uyarıları Sistemi depremleri tahmin etmek için değil, başladıktan sonra hızlıca uyarı göndermek için tasarlanmıştır. Bu uyarılar, olası etkilere karşı hazırlıklı olmanız için hayati önem taşıyabilir.

Kendinizi güvende hissettiğinizde, “yakınımdaki depremler” gibi aramalar yaparak bölgenizdeki depremler hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Son yaşanan depremler en üstte listelenecektir. Bu sistemin nasıl çalıştığı ve verilerinizin nasıl kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi almak için resmi Google destek belgelerine başvurabilirsiniz.

Related Posts

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Zengin mahallelerinin popüler iki markası birleşiyor

Zenginlerin gözdesi olan lüks iki otomobil markası güçlerini birleştirme kararı aldı.

iPhone’lar tarihin en büyük güncellemesini aldı: 10 yıl sonra her şey değişiyor

Apple, 9 Haziran’da düzenlediği WWDC 25 etkinliğinde iPhone kullanıcılarının uzun süredir beklediği iOS 26 işletim sistemini tanıttı. Bu yeni sürüm, Apple’ın yazılım tarihinde radikal bir kırılma noktası olarak değerlendiriliyor. iPhone deneyimi baştan sonra yeniden şekilleniyor.

Galaxy Watch’ın uyku apnesi uygulaması CE sertifikası aldı

Samsung, Galaxy Watch akıllı saatleri için geliştirdiği uyku apnesi izleme uygulamasının erişimini genişletti. Samsung Health uygulaması üzerinden çalışan bu özellik, şimdi 34 Avrupa ülkesi dahil olmak üzere toplam 70 ülkede aktif. Türkiye’nin de …

Türkiye devlet destekli siber saldırıların hedefinde

Kaspersky verilerine göre, APT grupları 2024’te özellikle hükümet, telekomünikasyon, finans, enerji ve savunma sektörlerini hedef aldı. Aynı yıl en çok hedef alınan 12 ülke arasında Türkiye de yer aldı.

iPhone’da tepki çeken isim değişikliği yolda

Apple, yalnızca cihazlarıyla değil, stratejik kararlarıyla da gündem yaratmaya devam ediyor. Şirketin yakın zamanda işletim sistemi isimlendirmesinde büyük bir değişikliğe gitmeye hazırlandığı ortaya çıktı.