Aşılanan kişilerde pıhtılaşma ve emboli gibi durumlar daha az görülüyor

Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu: Aşıların Sağlık Sorunlarıyla İlişkisi Bilimsel Değil

Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, rahatsızlıkların aşılarla ilişkilendirilmesinin bilimsel bir temele dayanmadığını vurguladı. Geleneksel tıp bilgileriyle çelişen bir şekilde, birçok hastanın sağlık sorunlarını doğrudan aşıya bağladığını belirten Akkoyunlu, “Sosyal medyada ve halk arasında aşı olan kişilerin kalp krizi, beyin kanaması gibi sağlık problemleri yaşadığına dair yaygın bir görüş var. Hasta ziyaretlerimiz sırasında neredeyse her üç hastamızdan biri bu tür soruları gündeme getiriyor. Bu durum aynı zamanda sosyal medyada da sıkça karşımıza çıkan bir konu. Yapılan bilimsel araştırmalar bu tür iddiaları çürütmektedir” dedi.

ARAŞTIRMALARDA ÇARPICI SONUÇLAR

Prof. Dr. Akkoyunlu, yaptıkları çalışmalarda elde ettikleri veriler hakkında şunları söyledi: “Başlangıçta 10 milyon kişi üzerinde yapılan araştırma, daha sonra 8 milyon, 45 milyon ve nihayetinde 100 milyon kişiyi kapsayacak şekilde genişletildi. Bu çalışmalarda, aşı olan ve olmayan gruplar arasında ölüm oranları, kalp krizi, beyin kanaması gibi sağlık sorunları açısından anlamlı bir fark tespit edilmedi. Aksine aşı olan bireylerde bu tür komplikasyonların daha az görüldüğü görüldü” şeklinde konuştu.

Yapılan incelemeler sonucunda, aşıların doğrudan kalp krizi ve beyin kanamasını önlemediği ancak Kovid-19 gibi viral hastalıkların neden olduğu komplikasyonlardan korunmada etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, “Özellikle Kovid-19’a karşı oluşabilecek komplikasyonları azaltmada oldukça etkili bir koruma sağladığını görüyoruz. Aşılanan bireylerde pıhtılaşma ve emboli gibi durumlar daha az görülüyor” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

Dünyada yedinci vaka: 34 haftalık doğan Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı. Kritik ameliyatın başarıyla tamamlandığını ifade eden Kütahya Şehir Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Aydın, “Bilimsel olarak da dünyada yedinci vaka. Böyle tıbbi literatüre geçecek operasyonu tüm ekibimizle birlikte yaptığımız için hepimiz mutluyuz” dedi.

Micro Brow Implant Nedir? 

Micro Brow Implant son günlerde diş estetiği alanında en çok merak edilen konuların başında geliyor. Uzmanlar, Micro Bros Implant hakkında merak edilen sorulara yanıt verdi. 

Uzmanlardan kritik uyarı: ‘Bebekleri sallamak, zıplatmak kalıcı hasara yol açabilir’

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri severken yapılan bazı davranışların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, özellikle sallama, zıplatma, havaya atıp tutma gibi hareketlerin beyin kanaması, göz içi kanama ve ani solunum durması gibi hayati riskler taşıdığı uyarısında bulundu.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Uykunun gizli düşmanı belli oldu

Uyumadan önce ekran kullanımını sınırlamak, uyku kalitesini artırıyor. Dr. Tarık Mecit, ekran ışığının beyin üzerinde uyarıcı etkiler yarattığını ve bu durumun uykuya geçişi zorlaştırdığını belirterek, ideal alışkanlıklar hakkında uyarılarda bulundu.

Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’

Vejetaryen beslenmenin dikkatli uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, yanlış planlandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında oluşturabileceği riskleri açıkladı.