İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, Mecliste düzenlediği basın toplantısında yetersiz beslenmenin okul performansını düşürdüğünü söyledi. Kabukcuoğlu, “İstanbul’da özel okullarda yapılan bir araştırmada, çocukların yüzde 40,5’inin kahvaltı yapmadığı, yüzde 17,5’inin öğlen yemeği yemediği ve yüzde 9,8’inin de akşam yemeği yemediği rapor edilmiştir. Özel okul öğlencilerin de bile durum bu kadar kötüyken devlet okullarında çok daha makûs olduğunu söylemek mümkündür” dedi.
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, yaptığı açıklama ile yetersiz beslenmenin gelişim geriliğine neden olduğunu ve okul performansını da düşüren kıymetli bir faktör olduğunu belirtti.
“KALKINMA PROBLEMİMİZİN TAHLİLİ EĞİTİMDEN GEÇİYOR”
Topraklarımızın lakin kendi kendimize yetecek seviyede olduğunu belirten Milletvekili Kabukcuoğlu, “Su yoksulu bir ülkeyiz; madenlerimiz, doğal kaynaklarımız kâfi değildir. Kalkınma meselemizin tek tahlil yolu, insanlarımızın eğitimlerini yükseltmek, yeteneklerini desteklemektir. Milletimizin refahı, güzel yetişmiş insan varlığına bağlıdır. Bunu başaran pek çok ülke görüyoruz. İzlanda, Güney Kore, Singapur rastgele bir sömürüye gereksinim duymadan, kendi imkanlarıyla, insanlarının çabasıyla; bunu başarmış dünyadaki devletlerin başında gelir” dedi.
“ÇOCUKLARIMIZIN YÜZDE 23’Ü HİÇ KAHVALTI YAPMIYOR”
Türkiye’de kişi başına gayri safi ulusal hasıla 2013’te 12.500 dolar iken, günümüzde 8.000 dolar civarında olduğunu ve son 7 ayda, resmi sayılarla yüzde 74 enflasyonun, ücretlileri, çiftçileri, çalışanları, memurları, esnafı, dar gelirliyi daha da ıstıraba soktuğunu vurgulayan Kabukcuoğlu, günümüzde ülkelerin gelişmişlik seviyelerinin; o ülkenin ticari kapasitesi, kişi başına düşen gelir ölçüsü ve ortalama hayat müddeti üzere parametrelerle belirlendiğini belirtti. Bunlardan daha da kıymetlisinin çocukların beslenme biçimi olduğunu da tabir eden Kabukcuoğlu şöyle konuştu:
“Bu durum çocuk sıhhatinin genel göstergesi olmaktan diğer, eğitim durumuyla da yakından ilgilidir. Yetersiz beslenmesi olan çocuklarda protein, güç eksikliği, şişmanlık ve zayıflık, kansızlık, vitamin eksikliklerini sıklıkla görmekteyiz. Ayrıyeten günlük beslenmenin okul başarısı üzerinde tesiri vardır. Deney hayvanları ve beşerler üzerinde yapılan araştırmalarda, kan şekeri kâfi seviyede olduğunda öğrenme ve hatırlama yüksek seviyede olmaktadır. Bir de beslenme seviyesi makus ise bu çocuklar için kahvaltının ehemmiyeti daha da artıyor. Bu gereksinimi tespit eden Finlandiya, İsveç, Şili, Brezilya, Hindistan’ın da dahil 100 ülkede çocuklara okulda beslenme programı uygulanmaktadır. Sıhhat Bakanlığı’nın 2016 yılında yaptığı bir araştırmada ilköğretim 2. sınıf öğrencilerinin yüzde 23’ü ya hiç kahvaltı yapmıyor ya da nadiren yapıyor. İstanbul’da özel okullarda yapılan bir araştırmada, çocukların yüzde 40,5’inin kahvaltı yapmadığı, yüzde 17,5’inin öğlen yemeği yemediği ve yüzde 9,8’inin de akşam yemeği yemediği rapor edilmiştir. Özel okul öğlencilerin de bile durum bu kadar kötüyken devlet okullarında çok daha makus olduğunu söylemek mümkündür.”
“RÜZGARGÜLÜ PROJESİ İLE ÖĞRENCİLERE YEMEK VERİLİYOR”
Durumun farkında olan ÂLÂ Parti İktisat Siyasetleri Başkanlığı’nın mevzu ile ilgili proje geliştirdiğini ve ‘Rüzgargülü’ ismi verilen bu projesi hakkında da açıklamalarda bulunan Kabukcuoğlu kelamlarını şöyle sürdürdü:
* Rüzgargülü projesi, UYGUN Parti’nin yepyeni bir araştırmasıdır. Tüm Türkiye’yi kapsayan önemli bir çalışmadır. Antalya Demre Belediye Başkanlığı, üniversite öncesi eğitim kurumlarındaki öğrencilere sabah kahvaltısı ve öğle yemeği vermeye başladı. Öğrencilerden, öğrenci velilerinden ve öğretmenlerden büyük övgü aldı. Rüzgargülü projesi ile öğrencilere yemek veriliyor.
* Rüzgargülü projesi çocukların eğitim muvaffakiyetini arttırıyor, sağlıklı olmalarını sağlıyor, istihdam yaratıyor. 303 bin işsize iş imkanı doğacak. Aç-tok farkı kalmıyor, çocuklar eşitleniyor. Okul öncesi çağda 235 bin, okul çağında ise 2 milyon çocuğumuz hastalıklardan korunacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin çocuklarına gençlerine tanıyacağı imkanları vardır. Ülkeyi geleceğe taşıyacak gençlerine, bunu yapmalıdır.
* Gençler ülkelerine bağlanmalıdır. Son aylarda artan yoksulluk karşısında Rüzgargülü projesi, refahı tabana yayma projesidir. 1,3 milyar dolar ile işe başlayıp 7 milyar dolara biten projeye ve 6 milyar dolar ile başlayıp 11 milyar dolara mal olan İzmir-İstanbul yoluna yahut Sıhhat Bakanlığı kendi yaptırdığı bir hastanede bir yatağı 74 bin dolara mal ederken, kent hastanelerinde bir yatağı 400 bin dolara mal ederken parayı nasıl buluyorsa, kendi geleceği için çocukları için de parayı bulmak zorundadır.