Dış talepte duraklama: Türkiye imalat ihracat endeksinde düşüş!

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan Verileri Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki ekonomik durumu değerlendirdi. İSO’nun yayımladığı Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin nisan ayı verileri incelendiğinde, endeksin 50’nin üzerinde olması ihracat ikliminin iyileşmeye işaret ettiğini, 50’nin altındaki değerlerin ise bozulmaya işaret ettiğini gösterdi.

İSO’nun nisan verilerine göre, İhracat İklimi Endeksi, mart ayındaki 51,5 seviyesinden bu ay 50,8’e geriledi. Bu sonuç, dış talep koşullarında bir miktar iyileşme olduğunu ancak artış hızının son beş ayın en düşüğüne gerilediğini gösterdi.

Almanya ve Birleşik Krallık Ekonomisinde Gerileme

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı konumunda bulunan Almanya’da, mart ayında kaydedilen üretim artışı nisan ayında yeniden azalmaya döndü. Birleşik Krallık’ta ise yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez ekonomik faaliyetlerde azalma gözlendi. ABD’de ise Türkiye’nin ikinci büyük pazarı olmasına rağmen, üretim artışı devam etse de büyüme hızında yavaşlama yaşandı.

İspanya ve Hollanda gibi ülkelerde büyüme hızının yavaşlaması dikkat çekerken, İtalya üst üste üçüncü ay art arda büyüme yaşayarak son bir yılın en güçlü ivmesine ulaştı. Fransa, Romanya ve Rusya’da ise üretimde düşüş gözlendi.

Ortadoğu Ekonomileri Önemli Bir Yükseliş Gösteriyor

Ortadoğu, global büyümenin lokomotifi olmaya devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde petrol dışı sektörlerdeki güçlü büyüme devam ederken, en hızlı genişleme Suudi Arabistan’da yaşandı. Kuveyt ve Katar’da iyileşme gözlemlenirken, Lübnan ve Mısır’da ekonomik faaliyetler geriledi.

Nisan ayında ekonomik aktivitede en büyük düşüşü yaşayan ülke Kanada olurken, Meksika da bu düşüşü yakından takip etti. Gümrük tarifelerinin etkisi endişe verici boyuta ulaştı. Vietnam ve Endonezya’da büyüme kayıpları yaşanırken, Myanmar’da yaşanan depremin ardından üretim azaldı.

Related Posts

Jandarmadan şok trafik uygulaması: Sürücülere cezai işlem uygulandı

Edinilen bilgiye göre, yapılan uygulama kapsamında 502 şahsın Genel Bilgi Taraması (GBT) sorgusu yapılırken, 350 araç da trafik yönünden denetlendi. Kurallara uymadığı tespit edilen 52 sürücüye çeşitli ihlaller nedeniyle cezai işlem uygulandı. Trafik …

Tarım sayım seferberliği temmuzda başlıyor

Türkiye genelinde yapılacak tarım sayım seferberliğinin temmuz ayında başlaması planlanırken, bu kapsamda tarımsal işletme tasarrufundaki parseller, hayvancılık, tarımsal alet ve makine başlıklarındaki veriler toplanacak.

Türkiye’nin rüzgar ve güneş gücü yüzde 30’u aştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye olarak rüzgar ve güneşte toplam kurulu gücümüz yüzde 30’u aştı. Tüm hanelerin elektrik ihtiyacını sadece bu iki kaynaktan karşılayabilir hale geldik” ifadelerini kullandı. Bakan Bayraktar …

Yaparsa AKP yapar Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Meşhur söz tarihe karıştı

“Yaparsa AKP yapar” sözü gerçekleşti. AKP, motorine ÖTV düzenlemeleri dışında miktar olarak akaryakıt grubuna bir seferde yapılan en büyük zamma imza atarak motorinin litresine 3 lira 30 kuruş benzinin de litresine de 1 lira 51 kuruş zam yaptı. 3 …

Şeker fiyatları çakıldı: 4 yılın en düşük seviyesi görüldü

Küresel arz artışı beklentisi, iyi hava koşulları ve Çin’in kısıtlı alımlarıyla birlikte şekerin libre fiyatı 0,1626 dolara kadar gerileyerek Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Bakan Uraloğlu’ndan Hürmüz Boğazı açıklaması: Türk bayraklı gemilerin güvenliği nasıl sağlanacak?

Bakan Uraloğlu, İsrail-İran geriliminden dolayı Hürmüz Boğazı’ndan geçen Türk bayraklı gemilerin güvenliği düzeyinin en üst seviyeye çıkarıldığını belirtti.