Dünya dışı yaşam için en güçlü kanıt bulundu

Dünya Dışı Yaşam İçin En Güçlü Kanıt Bulundu

Cambridge Üniversitesi’nden astrofizikçi Prof. Nikku Madhusudhan liderliğindeki ekip, evrende yaşam olup olmadığımız sorusuna bir adım daha yaklaşıldığını belirtiyor. Ekip, bu bileşiklerin yaşamın kesin kanıtı olmadığını vurguluyor ancak bu bulgunun oldukça önemli olduğunu söylüyor.

Prof. Madhusudhan, “Bu, şimdiye kadar tespit edilen en güçlü biyolojik aktivite sinyali. On yıllar sonra, evrende yaşamın varlığına dair ilk ciddi ipucunu bu anda elde ettiğimizi söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

Leo takımyıldızında bulunan K2-18 b gezegeni, Dünya’dan 9 kat daha büyük ve 2.6 kat daha kütleli. 2019’da Hubble Teleskobu, gezegenin atmosferinde su buharı keşfetmişti ancak son gözlemler, bu buharın aslında metan olduğunu gösterdi. Yine de, bilim insanları gezegenin derin bir okyanusla kaplı olabileceğini düşünüyor.

Webb Teleskobu, gezegenin yıldızının önünden geçerken atmosferden geçen ışığı analiz ederek bu moleküllerin izini sürdü. Elde edilen veriler, Dünya’daki seviyelerin binlerce katı yoğunluğunda ölçüldü. Ancak istatistiksel güven aralığı “üç sigma” seviyesinde – yani rastlantı olasılığı %0.3 – ve bu, kesin bir keşif standardının altında kalıyor.

Bilim insanları, bu moleküllerin biyolojik olmayan süreçlerle de oluşabileceğini belirtiyor. Örneğin, hidrotermal bacalar, yanardağlar veya yıldırımlar gibi egzotik süreçlerle açıklanabilir. Ancak, bilinen hiçbir süreç bu moleküllerin bu kadar yoğun bir şekilde oluşmasını tam olarak açıklayamıyor.

Araştırmanın sonuçları The Astrophysical Journal Letters’ta yayımlandı. Bilim insanları, bu verilerin evrensel biyolojik yasalarla nasıl açıklanabileceğini sorgulamaya başladı.

 

Related Posts

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Android telefonlar depremleri nasıl tespit edebiliyor?

Android telefonlarda bulunan deprem uyarısı sistemi, Türkiye de dahil 100’den fazla ülkede önceden deprem uyarısı verebiliyor. Hazırlanmayı sağlayabilecek bu fazladan birkaç saniye insanların hayatını kurtarabilir.

Zengin mahallelerinin popüler iki markası birleşiyor

Zenginlerin gözdesi olan lüks iki otomobil markası güçlerini birleştirme kararı aldı.

iPhone’lar tarihin en büyük güncellemesini aldı: 10 yıl sonra her şey değişiyor

Apple, 9 Haziran’da düzenlediği WWDC 25 etkinliğinde iPhone kullanıcılarının uzun süredir beklediği iOS 26 işletim sistemini tanıttı. Bu yeni sürüm, Apple’ın yazılım tarihinde radikal bir kırılma noktası olarak değerlendiriliyor. iPhone deneyimi baştan sonra yeniden şekilleniyor.

Galaxy Watch’ın uyku apnesi uygulaması CE sertifikası aldı

Samsung, Galaxy Watch akıllı saatleri için geliştirdiği uyku apnesi izleme uygulamasının erişimini genişletti. Samsung Health uygulaması üzerinden çalışan bu özellik, şimdi 34 Avrupa ülkesi dahil olmak üzere toplam 70 ülkede aktif. Türkiye’nin de …

Türkiye devlet destekli siber saldırıların hedefinde

Kaspersky verilerine göre, APT grupları 2024’te özellikle hükümet, telekomünikasyon, finans, enerji ve savunma sektörlerini hedef aldı. Aynı yıl en çok hedef alınan 12 ülke arasında Türkiye de yer aldı.