Konya’nın Hadim İlçesinde Bu Yıl Kiraz Üretimi Darbe Aldı
Konya’nın Toros Dağları eteklerindeki yüksek rakımlı ilçesi Hadim, bu yıl kiraz üretiminde zorlu bir sezon yaşıyor. Aroması, iriliği ve uzun raf ömrüyle ün kazanan Hadim kirazı, bu sezon nisan ayındaki zirai don nedeniyle ciddi zarar gördü. Üretimde yaşanan düşüş, ihracatı durma noktasına getirdi. Ürünler, ortalama 300-350 TL’den satılırken bazı üst kalite ürünler ise daha yüksek fiyatlara alıcı bulabiliyor.
Nisan Ayındaki Don Olayı Rekolteyi Olumsuz Etkiledi
Nisan ayının ortalarında meydana gelen ani sıcaklık düşüşü, kiraz ağaçlarının çiçeklenme döneminde gerçekleşti. Bu durum kiraz çiçeklerinin birçoğunun zarar görmesine neden oldu. Ziraat uzmanlarına göre, Hadim kirazında bu yıl bazı bahçelerde ürün kaybı %90’ı aşarken, kalan ürünler ise ihracat için yeterli kaliteyi karşılayamıyor.
İç Piyasada Sıkıntılar Devam Ediyor
Hadim kirazının büyük çoğunluğu her yıl Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmekteydi. Ancak bu yıl, dış pazarlara hiçbir gönderim yapılamadı. İç piyasada da sınırlı miktarda ürün bulunduğu için piyasa hacminde büyük bir daralma yaşanıyor. Üreticiler, bekledikleri geliri elde edememenin üzüntüsünü yaşıyor.
Kiraz İhracatçıları Durumu Değerlendiriyor
Kiraz ihracatçısı Ali Akbalık, kiraz alım merkezinde sessizliğin hakim olduğunu belirtti. Akbalık, “Bu sene Hadim’de dondan dolayı kiraz olmadı. Geçen sene üretim daha fazlaydı. Durum böyle olunca fiyatlar arttı. Şu an biz 400 TL civarında kiraz alımı yapıyoruz. Yurt dışına ihracat bu sene gerçekleşmiyor. Tamamen iç piyasaya, Ankara, İstanbul, İzmir’e gönderiyoruz. Kiraz alım merkezinde günlük 10-15 ton kiraz alımı yapılıyor. Geçen sene ise bu rakam 130-150 ton seviyelerindeydi” dedi.
Bir diğer ihracatçı Mustafa Ali Güven ise, “Yaklaşık 30 senedir Hadim ve köylerinden kiraz alımı yapıyoruz ama 2025 senesinde yurt dışına hiç ihracatımız olmadı. Dondan dolayı kirazlarda yüzde 90 kayıp yaşandı. Hadim, ihracatta ülkeye katma değer sağlayan önemli bir merkezdi. Ama bu sene hiç kiraz ihraç edemedik. İç piyasa çalışıyoruz. Rekolte ve tonaj iyi olsa da fiyatlar üreticiye daha iyi yansıyabilirdi” şeklinde konuştu. – KONYA