İnşaat malzemesi üretimi arttı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Raporuna Göre İnşaat Malzemesi Üretimi Arttı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), hazırladığı aylık sektör raporunda haziran ayı sonuçlarını açıkladı.

Rapora göre, inşaat malzemesi sanayisi üretimi ilk çeyrekte yıllık bazda %1,4 azalırken, nisanda %15,3 arttı. Bu yüksek artışın arkasındaki etken, çalışma gün sayısının normal seyretmesiydi.

Nisanda, 21 alt sektörde üretimde artış yaşanırken, sadece 2 alt sektörde düşüş görüldü. İnşaat amaçlı alçı ürünleri %42,5’lik artışla en yüksek performansı gösterirken, bunu sırasıyla %28,5 ile plastik inşaat malzemeleri ve %27 ile çimento takip etti.

Isıtma, soğutma ve havalandırma donanımları, metal kapı ve pencere, yalıtımlı kablolar, demir çelik inşaat ürünleri, mermer ve granit gibi alt sektörlerde çift haneli artışlar yaşandı.

Aynı şekilde, seramik kaplama malzemeleri, metal yapı ve yapı parçaları, birleştirilmiş parke yer döşemeleri gibi sektörlerde de artışlar görüldü. Ancak seramik sağlık gereçleri ve kilit donanım eşyaları gibi alt sektörlerde üretimde düşüş yaşandı.

Deprem bölgesindeki inşaat faaliyetleri için bugüne kadar 1,5 trilyon lira harcanırken, inşaat sektörünün performansı genel ekonominin üzerinde büyüme gösteriyor. Bu yılın ilk çeyreğinde %7,3 büyüme sağlayan sektör, özellikle deprem bölgesindeki faaliyetlerle ivme kazandı.

Haziran ayı itibarıyla 13 ildeki 250 bin 636 bağımsız bölüm inşaatı tamamlanırken, 2023 Nisan-2025 Haziran döneminde deprem bölgesinde toplamda 1,15 trilyon lira harcandı. Yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenen 202 bin 366 bağımsız bölümün yaklaşık 165 bini konutlardan oluşuyor.

Mevcut inşaat işleri seviyesindeki gerilemeye rağmen, muhtemel faiz indirimlerinin sektöre olumlu yansıması bekleniyor. Yeni alınan iş siparişleri mayısta artmasına rağmen haziranda bir miktar gerileyerek devam etti.

Related Posts

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Biraya zam geldi: Bir tanesi 117 lira oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV oranlarının güncellenmesiyle, alkol ürünlerinde yeni zamlar arka arkaya gelmeye devam ediyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, iki büyük …

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay hak sahiplerine ödenen evde bakım maaşı memur kat sayısına göre artış gösteriyor. Peki, Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Erdoğan ve emeklileri topa tuttu: Adam zam vermiyor ama biz hala alkışlıyoruz!

Artvin merkezde kurulan haftalık halk pazarındaki durgunluk esnafı zorluyor. Pazar esnafı, meyve fiyatlarındaki artıştan ve satış yapamamaktan şikâyetçi. Pazarcı Seydullah Kara, fiyatların yüksekliğine dikkat çekerek, “Pazarın en yüksek fiyatı ne …