İZBAŞ analiz raporlarıyla açıkladı: Gediz Nehri’ndeki kirlilik serbest bölgeden kaynaklı değil

İZMİR – İzmir’in Menemen ilçesinde bulunan İZBAŞ İzmir Serbest Bölge’den deşarj edilen atık suların Gediz Nehri’nde kirliliğe neden olduğu, atık suyun tarım arazilerini ve canlı yaşamını tehdit ettiği gündeme geldi.

Bölgeden alınan su numunelerinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından incelenmesi sonucu hazırlanan raporda, suyun sulama amaçlı kullanılmasının “tehlikeli” olduğu belirtildi. Çevre örgütleri ve muhtarlar çeşitli açıklamalarda bulunarak, kirliliğin serbest bölgeden kaynaklandığını ve suyun başka bir yere deşarj edilmesi gerektiğini ifade etti.

İZBAŞ İzmir Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş Genel Müdürü Gürsel Bahçıvancılar, kirliliğin serbest bölgeden kaynaklandığı iddialarına ilişkin Gazete Duvar’a açıklamada bulundu.

‘BÜNYEMİZDEKİ TÜM İŞLETMELERİN ATIK SULARI ARITILMAKTADIR’

Bahçıvancılar, İZBAŞ’ın 1984 yılından bugüne 40 yıldır faaliyet gösterdiğini, faaliyetlerini 1997 yılına kadar “Deri Organize Sanayi Bölgesi” olarak, 1997’den bugüne ise serbest bölge yapılanması ile sürdürdüğünü hatırlattı. Çevreye ve doğaya saygılı üretimi, faaliyetlerinin odak noktasında gördüklerini ifade eden Bahçıvancılar, “Bölgemiz, tüm çevresel standartlara sahip olan arıtma tesisi ile bünyemizde faaliyet gösteren fabrika ve işletmelerimizin tüm evsel ve endüstriyel atık sularını arıtmaktadır” dedi.

ANALİZ SONUÇLARI MEVZUATA UYGUN

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili birimleri ve bakanlığın yetkilendirdiği akredite laboratuvarlar tarafından arıtma tesisinin ‘Numune Alma Noktası’ndan yıl içerisinde belirlenen periyotlarda, tamamıyla ani ve sürekli olarak arıtılmış su numuneleri alındığını söyleyen Bahçıvancılar, analiz raporlarını da kamuoyuyla paylaştı.

Analiz sonuçlarının mevzuata uygun olduğunun altını çizen Bahçıvanlar, “Talep etmeniz halinde arıtma tesisimizin numune alma noktasından alınan örneklerin analiz sonuçlarını geriye doğru yıllara sâri şekilde sizlerle paylaşmaya da hazır olduğumuzu bilmenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.

‘YÖREDEKİ EVSEL-ENDÜSTRİYEL ARITMALARIN SULARI DA AYNI KANALA DEŞARJ EDİLİYOR’

Bölgede, ekim ayında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan su numunelerinin İZBAŞ’ın arıtma tesisinden alınmadığını, deşarj kanalından alındığını ifade eden Bahçıvancılar, Türkiye’de bulunan yüzlerce arıtma tesisinden çıkan arıtma deşarj suyunun içme ya da sulama amaçlı olarak kullanılmadığını da söyledi.

İZBAŞ Arıtma Tesisi’nden çıkan suyun, başta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kamu kuruluşlarının izin verdiği şekilde deşarj kanalına verildiğini belirten Bahçıvancılar, aynı kanala kanalın geçtiği tüm yörelerdeki evsel ya da endüstriyel arıtmaların çıkış sularının deşarjının yapıldığının da altını çizdi.

Bahçıvanlar, “Bu olası durumun takibi ve uyumsuz olanların ilgililerine cezai yaptırım getirilmesi denetlemeye sorumlu kamu kurumlarının yetki alanına girmektedir. Ticaret Bakanlığı’nın bir paydaşı olan İZBAŞ’ın sorumluluğu, kendi arıtma tesisini ulusal ve uluslararası ölçekteki en yüksek çevre standartlarına uygun şekilde çalıştırmak, arıtma çıkış suyunu kamu otoritelerinin izin verdiği şekilde ve gösterdiği noktaya deşarj etmektir” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

İzmir’in Menemen ilçesinde bulunan Serbest Bölge’deki atık suların, Gediz Nehri’ne boşaltılması bölgede tartışmalara neden oldu. Halkın ana geçim kaynağı tarım olan Maltepe, Gerenköy, Bağarası, Yeni Bağarası’daki binlerce dönümlük alanda, sulama suyunun Gediz Nehri’nden çekilmesi nedeniyle mahsullerinin zarar göreceğini ve insan sağlığının riske atılacağını düşünen muhtarlar, yetkililere başvuruda bulundu. Bölgede, ekim ayında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan su numuneleri incelendi. İnceleme sonrası hazırlanan ‘Sulama Suyu Analiz Raporu’nda atık suyun sulama suyu olarak kullanılmasının “tehlikeli” olduğu belirtildi. İZBAŞ, kirliliğin serbest bölgeden kaynaklanmadığını açıkladı.

Related Posts

Rusya çocuksuzluğu yasaklamayı düşünüyor

Rusya’da doğum oranı son yirmi yıldır istikrarlı şekilde düşüyor. Ukrayna savaşı ise milyonlarca genç erkeği öldürdü, yaraladı ya da ülke dışına itti. Kremlin bu gidişatı “felaket” olarak tanımlarken, Duma’da görüşülen yeni yasa tasarısı “çocuksuz …

Tapu dairesinde dublörlü satış oyununa suçüstü

İzmir’in Çiğli ilçesinde yurt dışında bakımevinde kalan Nazmiye Yanoava’ya (77) ait 35 milyon lira değerindeki arsayı sahte kimlik ve dublör kullanarak satmaya çalışan 4 şüpheli, tapu müdürlüğünde suçüstü yakalandı.

İsrail saldırısı sonrası acı içinde babasını sordu: Babam nerede yemek yemek istiyorum

Soykırımcı İsrail’in 21 aydır abluka altında tuttuğu ve katliamlarına ara vermeden devam ettiği Gazze Şeridi’nden acı manzaralar gelmeye devam ediyor. Han Yunus’ta ailesiyle sığındığı çadıra yapılan hava saldırısı sonrası Nasır Hastanesine getirilen 6 yaşındaki Gazzeli küçük kız, yatırıldığı sedyede babasının nerede olduğunu sordu. Aç bırakmanın adeta bir silah gibi kullanıldığı Gazze’de, şarapnel parçalarının isabet etmesiyle yüzü kanlar içinde kalan çocuğun, “Babam, babam nerede? Yemek yemek istiyorum.” sözleriyle doktorlara seslendiği anlar izleyenlerin yüreklerini sızlattı.

Shakira ile Epson arasında ilham verici ortaklık

Küresel baskı ve projeksiyon teknolojileri lideri Epson, dünyaca ünlü müzik yıldızı, girişimci ve yenilikçi kişiliğiyle tanınan Shakira’yı Orta Doğu, Türkiye, Afrika, Orta Asya ve Batı Asya META-CWA bölgeleri için resmi marka elçisi olarak duyurdu. 1 …

İzmir’de 14 bin futbol sahası kadar alan küle dönmüş!

İzmir’de son üç günde çıkan yangınlar, yaklaşık 10 bin hektarlık alanı küle çevirdi.

Hindistan’da kimya fabrikasının patlaması sonucu ölenlerin sayısı 36’ya çıktı

Hindistan’da kimya fabrikasında meydana gelen patlamada yaşamını yitirenlerin sayısı 36’ya yükseldi.