James Webb Teleskobu uzak bir gezegende yaşam olasılığına dair güçlü izler buldu

Bilim İnsanları, Uzak Bir Gezegende Yaşam İzleri Buldu

Bilim insanları, bir başka yıldızın etrafında dönen uzak bir gezegende yaşam olabileceğine yönelik yeni ve güçlü ama kesin olmayan izler buldu.

K2-18b adı verilen gezegenin atmosferini inceleyen Cambridge Üniversitesi ekibi, Dünya’da sadece basit organizmalar tarafından üretilen moleküllerin işaretlerine rastladı.

Fakat hem ekip hem de bağımsız gökbilimciler sonuçları teyit etmek için daha fazla veri gerektiğini vurguladı.

Webb Teleskobu o kadar güçlü ki, yörüngesinde döndüğü küçük kırmızı güneşten gelen ışıktan, gezegenin atmosferinin kimyasal yapısını analiz edebiliyor.

Cambridge ekibi, atmosferin yaşamla ilişkili iki molekülden en az birinin kimyasal özelliğini içerdiğini buldu: dimetil sülfür (DMS) ve dimetil disülfür (DMDS). Dünya’da bu gazlar deniz fitoplanktonu ve bakterileri tarafından üretiliyor.

Prof. Madhusudhan, “Bu gazın atmosferde tahmin ettiğimiz miktarı, Dünya’da bulunan miktardan binlerce kat daha fazla.” diyor.

“Yani eğer yaşamla ilişki gerçekse, o zaman bu gezegen yaşamla dolup taşıyor olmalı.”

“K2-18b’de yaşam olduğunu doğrularsak, bu galakside yaşamın çok yaygın olduğunu da doğrulamış oluruz” diyor.

Yaşamın Varlığını Destekleyen Notlar

Birçok araştırmacının K2-18b’nin geniş bir sıvı okyanusa sahip olabileceği teorisi var. Diğer araştırmacılar ise gezegenin bileşimi konusunda farklı görüşler ileri sürüyor.

NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’ndeki Dr. Nicolas Wogan, K2-18b’nin yüzeyi olmayan mini bir gaz devi olduğunu öne sürdü.

Bilimsel Tartışmalar ve Görüşler

Prof. Madhusudhan, bilimdeki en büyük soruların cevaplanması için hala uzun bir yol olduğunu kabul ediyor. Ancak doğru yolda olduklarına inanıyor.

Araştırma The Astrophysical Journal Letters dergisinde yayımlandı.

Bu haber, BBC gazetecileri tarafından hazırlandı ve kontrol edildi. Bir pilot proje kapsamında çevirisi için yapay zekadan da faydalanıldı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

iPhone’lar tarihin en büyük güncellemesini aldı: 10 yıl sonra her şey değişiyor

Apple, 9 Haziran’da düzenlediği WWDC 25 etkinliğinde iPhone kullanıcılarının uzun süredir beklediği iOS 26 işletim sistemini tanıttı. Bu yeni sürüm, Apple’ın yazılım tarihinde radikal bir kırılma noktası olarak değerlendiriliyor. iPhone deneyimi baştan sonra yeniden şekilleniyor.

Galaxy Watch’ın uyku apnesi uygulaması CE sertifikası aldı

Samsung, Galaxy Watch akıllı saatleri için geliştirdiği uyku apnesi izleme uygulamasının erişimini genişletti. Samsung Health uygulaması üzerinden çalışan bu özellik, şimdi 34 Avrupa ülkesi dahil olmak üzere toplam 70 ülkede aktif. Türkiye’nin de …

Türkiye devlet destekli siber saldırıların hedefinde

Kaspersky verilerine göre, APT grupları 2024’te özellikle hükümet, telekomünikasyon, finans, enerji ve savunma sektörlerini hedef aldı. Aynı yıl en çok hedef alınan 12 ülke arasında Türkiye de yer aldı.

iPhone’da tepki çeken isim değişikliği yolda

Apple, yalnızca cihazlarıyla değil, stratejik kararlarıyla da gündem yaratmaya devam ediyor. Şirketin yakın zamanda işletim sistemi isimlendirmesinde büyük bir değişikliğe gitmeye hazırlandığı ortaya çıktı.

Instagram’da artık fotoğraf kırpmanıza gerek yok

Instagram, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik bir adım daha attı. Uygulamanın başındaki isim Adam Mosseri’nin Threads uygulaması üzerinden yaptığı açıklamaya göre, artık 3:4 en-boy oranına sahip fotoğraflar Instagram’da orijinal haliyle paylaşılabilecek.

O uygulama telefonun ömrünü kısaltıyor: Teknoloji devinden kritik uyarı!

Gelişen teknoloji ile birlikte sosyal medyanın da hayatımıza girmesi telefonları deyim yerindeyse ayrılmaz bir parçamız haline getirdi ancak markası ve modeli ne olursa olsun bazı uygulamalar telefonun pil ömrünü kritik biçimde etkiliyor. Google …