Küresel piyasalarda rüzgâr ABD ve Çin’den esti: Borsalar yükselişte, altın geriledi

“`html

Küresel Piyasalarda Pozitif Gelişmeler

Küresel finansal piyasalarda, ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine dair artan umutlar ve sağlam teknoloji sektörü bilançoları sayesinde olumlu bir trend gözlemleniyor.

ABD yönetiminin ‘Önce Amerika’ yaklaşımı ile yürüttüğü politikalar, piyasalarda belirleyici bir rol oynamaya devam ederken yatırımcıların ilgisinin tarifelere dair endişelerden, müzakerelere yönelik olumlu beklentilere ve güçlü bilançolara kaydığı dikkat çekti.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile tarifelere yönelik müzakerelerin devam ettiğine dair açıklama yaparken, Pekin’den gelen yalanlamalara rağmen piyasalardaki iyimserlik sürüyor.

Trump, son basın toplantısında yine Çin ile görüşmelerin sürdüğünü vurguladı.

ABD hükümeti, tarifeler sonrasında diğer ülkelerle müzakere süreçlerine de devam ediyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD ve Güney Kore’nin gerçekleştirdiği ticaret görüşmelerinin oldukça başarılı geçtiğini belirterek, iki ülkenin kısa sürede anlaşmaya varabileceklerini ifade etti.

Bessent, Trump’ın uygulamaya koymaya çalıştığı tarife önlemlerini hafifletebilmek için çözüm yolları aradığını belirtti ve önümüzdeki haftalarda teknik konular hakkında daha fazla bilgi verilmesinin mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, belirsizliklerin yüksek maliyetlere neden olduğunu vurgulayarak, hızlı çözümler ve ticaret politikalarında uzlaşma çağrısında bulundu.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar da dikkatle izleniyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, tarifelerin işten çıkarmaları tetikleyebileceğini ve işsizlik oranında önemli bir artış görüldüğünde faiz indirimini destekleyeceğini ifade etti.

Waller, tarifelerin ekonomi üzerindeki etkisinin temmuz ayından önce belirgin olacağını düşünmediğini, ancak karşılıklı tarifelerin devreye girmesi halinde işsizlik oranının hızla yükselebileceğini bildirdi. Bu etkilerin enflasyonist olmasının muhtemelen geçici olacağını da sözlerine ekledi.

Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack, Fed’in faiz indirimini tartışmak için uygun zamanın henüz gelmediğini belirterek, ikna edici verilere ulaşıldığında bu konuya yaklaşabileceklerini ifade etti.

Piyasalarda, Fed’in mayıs ayında faiz oranlarını değiştirmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor, ancak haziran ayında faiz indirimi olasılığı yüzde 66 olarak fiyatlanıyor.

Alphabet’ten Beklentilerin Üzerinde Kar Açıklaması

Kurumsal tarafta, teknoloji devi Google’ın ana şirketi Alphabet, piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde bir gelir ve net kar bildirdi. Şirketin gelirleri, 2024’ün ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre %12 oranında artış göstererek 90,2 milyar dolara ulaştı. Yapay zeka hedeflerine yönelik herhangi bir değişiklik olmadığını da duyurdu.

Alphabet’in net karı, ilk çeyrekte geçtiğimiz yıla göre yaklaşık %46 artışla 34,5 milyar dolar oldu; şirket geçen yılın aynı döneminde 23,7 milyar dolar net kar elde etmişti.

IBM de, 2024 yılı ilk çeyreğinde yaklaşık %1’lik bir artışla gelirini 14,54 milyar dolara çıkardı.

ABD merkezli çip üreticisi Intel, gelirinde ise yıl başından itibaren büyük bir değişiklik görmeden 12,7 milyar dolar olarak kaldı. Intel CEO’su Lip-Bu Tan, firmanın güç kazanma hedefleri doğrultusunda hızla gereken düzenlemeleri yaptıklarını belirtti.

Bunun yanı sıra, ABD’de dayanıklı mal siparişleri mart ayında %9,2 artarak, piyasa beklentilerini geride bıraktı. Ancak ikinci el konut satışları %5,9 azalarak beklentilerin altında kaldı.

Ons Altın Fiyatları Sert Düşüşte

Belirsizliklerle dolu piyasalarda, bir süre rekor seviyelerde bulunan ons altın fiyatı, dün %1,5 artışla 3,325 dolara yükselirken, yeni işlem gününde yatırımcıların kar realizasyonu ve dolar endeksinin güçlenmesiyle satış ağırlıklı bir seyir izliyor. An itibarıyla ons altın fiyatı %0,9 düşerek 3,323 dolara geriledi.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ise düşüşünü devam ettirerek %4,31 seviyesine indi. Dolar endeksi %0,3 artışla 99,8 seviyesine ulaşmış durumda.

Brent petrolün varil fiyatı ise dün %0,6 artışla 66,1 dolara çıktı.

New York Borsası’nda S&P 500 endeksi %2,03, Nasdaq %2,74 ve Dow Jones %1,23 kazanç elde etti. ABD endeks vadeli kontratlar, yeni güne olumlu bir başlangıç yaptı.

Avrupa’da Jeopolitik Gelişmeler İzleniyor

Avrupa borsalarında tarife gündeminin sakinleşmesi, piyasalardaki risk iştahını artırırken Rusya-Ukrayna Savaşı’na dair gelişmelerin yeniden jeopolitik riskleri artırabileceği endişeleri oluştu.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e düzenlenen Rus hava saldırısında 12 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Kiev Şehir Askeri İdaresi Başkanı Timur Tkaçenko, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü duyurdu.

ABD Başkanı Trump, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ile yaptığı görüşmede, Rusya’nın son saldırılarından rahatsız olduğunu belirtti ve bu saldırıların barış görüşmeleri devam ederken gerçekleşip gerçekleşmediğinin sorun teşkil ettiğini dile getirdi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Robert Holzmann, belirsizlikler sona ermeden faiz indirimine gidilmemesi gerektiğini dile getirdi. Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck de bu yıl için büyüme beklentisinin %0,3’ten %0’a düşürüldüğünü açıkladı.

Dün İngiltere’deki FTSE 100 endeksi %0,05, Almanya’da DAX 40 %0,47, Fransa’da CAC 40 %0,27 ve İtalya’da FTSE MIB 30 %0,96 değer kazandı. Avrupa borsaları yeni güne olumlu bir başlangıç yaptı.

Asya Borsalarında Olumlu Hava Hakim

Asya borsalarında, bölge ekonomilerinden gelen destekleyici adımlar ve Alphabet’in güçlü finansal sonuçlarının yarattığı olumlu hava sayesinde pozitif seyir sürüyor.

Çin yönetimi de Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerini güçlendirmeye devam ediyor ve bu durum piyasalarda destekleyici bir etken olarak öne çıkıyor.

Çin Merkez Bankası (PBoC), sabit faiz oranları ile 159,5 milyar yuan (yaklaşık 22,3 milyar dolar) tutarında ters repo işlemi gerçekleştirdi, bu adım ABD’nin uyguladığı tarifelerin etkilerini azaltmayı amaçlıyor.

Japonya’da ise, hükümet sanayi ve hane halkının karşılaştığı zorluklarla başa çıkmak için acil bir ekonomik paket üzerinde çalıştığını duyurdu. Nisan ayında Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi’nin yıllık %3,5 oranında artış gösterdiği belirtildi.

Bu gelişmeler ışığında, Japonya’daki Nikkei 225 endeksi %1,9, Çin’deki Şanghay bileşik endeksi %0,2, Güney Kore’deki Kospi %1,1 ve Hong Kong’daki Hang Seng %1,4 artış gösterdi.

Türkiye’nin Kredi Notu İle İlgili Gelişmeler

Türkiye’de Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi %1,92 artışla 9,490.90 puandan günü tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’ndaki nisan vadeli BIST 30 endeksi ise %0,3 artarak 10,455.00 puandan işlem gördü.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in sosyal medyada kendisiyle olan verimli görüşmesine referansta bulunarak, Türkiye’nin ABD ile ticaret ile ilgili tüm alanlarda stratejik ortaklığı derinleştirmek istediğini belirtti.

Dolar/TL, %0,1 artışla 38,3460’dan kapanırken, yeni günde bankalararası piyasada %0,2 artışla 38,4220 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı özeti, sektörel enflasyon beklentileri ve haftalık para ile banka istatistikleri, ayrıca ABD’deki Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi gibi verilerin takip edileceğini bildiriyor. Teknik açıdan ise BIST 100 endeksi için 9,500 ve 9,600 seviyeleri direnç, 9,300 ve 9,200 puanları destek konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler:

  • 09.00 İngiltere, nisan ayı perakende satışları
  • 10.00 TCMB, sektörel enflasyon beklentileri
  • 14.00 Türkiye, PPK toplantı özeti
  • 14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
  • 17.00 ABD nisan ayı Michigan tüketici güven endeksi

“`

Related Posts

Otomotiv devinden tarifelere karşı önlem hamlesi

Hyundai, ABD tarifelerine yanıt vermek amacıyla bir görev gücü kurduğunu açıkladı ve bazı Tucson crossover modellerinin üretimini Meksika’dan ABD’ye kaydırdığını duyurdu. Hyundai, ABD merkezli General Motors ile de işbirliği yapmayı planlıyor.

Yatırımcılar altının bu türüne yöneliyor: İlgi rekor seviyede!

Yatırımcıların altına olan ilgisi, Borsa İstanbul’daki sertifikalara yönelimi artırdı. Dijital erişim ve vergi avantajı, sertifikaları cazip hale getiriyor. Sertifikaların fiziki altına çevrilebilmesi de güvenli liman arayanların dikkatini çekiyor.

1.5 trilyon nerede?

Deprem için çıkarılan ÖİV ile bugüne kadar 1 trilyon 535 milyar lira toplandı. Ancak bu para deprem dışında lüks makam araçları da dahil her şeye harcandı.

Düşüş sonrası borsa yatırımcısına uyarı: İşte en çok yükselecek hisseler!

19 Mart sonrası sert bir düşüş serisi yaşayan Borsa İstanbul hakkında beklenen yorum geldi. Yatırım uzmanları, ilerleyen haftalarda en çok yükselecek hisselere ışık tutarak, hedef fiyatlarındaki değişiklikleri paylaştı.

ÇAYKUR 2024 yılında 73 milyon lira kar elde etti

Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı bilanço döneminde 73 milyon lira kar elde ettiği bildirildi.

Kapasite kullanım oranı nisanda azaldı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisanda geçen aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 74,3 seviyesinde gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir