Tarım sayım seferberliği temmuzda başlıyor

Tarım ve Gıda Politikaları İçin Tarım Sayımı Başlıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yetkililerinden alınan bilgilere göre, tarım ve gıda politikalarının daha sağlıklı kurgulanabilmesi ve politikaların etkinliğinin takip edilebilmesi için gerekli verilerin toplanması amacıyla bir sayım gerçekleştirilecek.

Planlanan tarım sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK iş birliğinde, iki aşamada yapılacak. İlk aşamada, mevcut kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin tespit ve kayıt altına alınması işlemleri büyük ölçüde tamamlanacak. İkinci aşamada ise ilk aşamada belirlenen tarımsal işletmeler ve tarımsal alanlar çerçeve olarak kullanılacak. Detaylı veriler, “tamsayım” yöntemiyle derlenecek.

Veriler Anlık Kontrol Edilecek

İdari kayıtlarla birleştirilerek yapılacak sayımda, tarımsal işletmeler randevu alarak sayım bürolarına davet edilecek. Veriler, yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanacak.

Verilerin güvenilirliği için tarımsal işletmeler tarafından beyan edilen bilgiler, idari kayıtlardaki verilerle anlık olarak kontrol edilecek. İsteyen işletmeler, e-devlet kimlik doğrulama yoluyla anketlerini internet üzerinden de doldurabilecek.

5 Binden Fazla Personel Görev Alacak

İl ve ilçelerde mülki amirlerin başkanlığında kurulan “İl ve İlçe Sayım Komiteleri”, sayım sürecinin koordinasyonunu sağlayacak. 973 sayım bürosunda yaklaşık 3 bin 800 personel görev alacak. Toplamda 5 binden fazla personel, sayım sürecinde görev yapacak.

Çiftçilerden Talep Edilen Bilgiler

Tarımsal işletmelerden, tarımsal işletme tasarrufundaki parseller, hayvancılık, tarımsal alet ve makine başlıklarındaki veriler istenecek. Ayrıca, iş gücü, toprak yönetimi, ekonomik yapı gibi birçok alana ilişkin örneklem çalışmaları da gerçekleştirilecek.

Veri derleme süreci temmuzda başlayacak ve 31 Aralık’ta tamamlanması hedefleniyor. Örneklem bölümünün ise 2026 yılında devam ederek temel sonuçların 2026 yılının ikinci yarısında yayımlanması planlanıyor.

İdari Kayıtlarla Birleştirilmiş Yöntem Avrupa’da da Kullanılıyor

Tarım sayımları, FAO tarafından öneriliyor. Geleneksel ve modüler yöntemlerin aksine, idari kayıtlarla birleştirilmiş yöntem özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde yaygın olarak kullanılıyor.

Related Posts

Siirt Üniversitesi rektöründen ‘kamuda tasarruf’ tedbiri: Kırık parke değişimine 193 bin 500 TL!

Siirt Üniversitesi’nde rektörlük döneminde yapılan yüksek maliyetli bakım-onarım harcamaları ve tartışmalı ihale süreçleri gündeme geldi. Üniversite yönetiminin açıklama yapmaması eleştirilirken, benzer sorunlar Munzur Üniversitesi’nde de yaşanıyor. Akademik kadroda alan dışı görevlendirmeler tepki çekiyor.

104 yıllık perakende devi iflas etti! Yüzlerce şubesi bulunuyordu

Almanya’nın 104 yıllık dev perakende iflas başvurusunda bulundu. Dekorasyon ve yapı marketi olarak faaliyet gösteren şirketin 180 şubesinin akıbeti belli oldu.

Bursa’nın ihracatı 116 ülkeyi geride bıraktı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı.

Siirtli çiftçiler ilk Trabzon hurması hasadına hazırlanıyor

Siirt’in Pervari ilçesindeki çiftçiler 4 sene önce diktikleri Trabzon hurması fidanlarının ilk hasadını kasımda yapacak.

Yozgat Üniversitesi’nin endüstriyel kenevir alanında ürettikleri tanıtıldı

Yüksek Öğretim Kurulu tarafından 2020 yılında “Endüstriyel Kenevir” alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşan üniversite olarak ilan edilen Yozgat Bozok Üniversitesi’nde akademisyenler tarafından bugüne kadar yapılan ortaya konulan ürünlerin …

Dolar ve euroda son durum ne? Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (26 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,7510 liradan alınan dolar, 39,7530 liradan satılıyor. 46,5910 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 46,5930 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,7390, avronun satış fiyatı ise 46,1860 lira olmuştu. Dolar ve euroda …