TÜSEDAD, sıcak süt tavsiye fiyatının 21 lira olmasını istedi

TÜSEDAD: Sıcak Çiğ Süt Tavsiye Fiyatı En Az 21 Lira Olmalı

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (TÜSEDAD), Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından sıcak çiğ süt için tavsiye edilecek fiyatın 1 Temmuz’dan itibaren en az 21 lira olması gerektiğini açıkladı.

TÜSEDAD’ın yaptığı açıklamada, tarım sektörünün sadece birincil üretimle sınırlı olmadığı, ekonominin her alanını besleyen temel bir sektör olduğuna vurgu yapıldı. Ayrıca, süt üretimi ve hayvancılık sektörünün birçok alt sektörle doğrudan bağlantılı olduğu belirtilerek, bu sektörler arasında gıda sanayi, yem sanayi, veterinerlik hizmetleri, ilaç ve aşı üretimi, makine ve ekipman imalatı, lojistik ve soğuk zincir taşımacılığı, perakende, dış ticaret, enerji ve finans gibi alanlar öne çıkarıldı.

“Ayrıca süt üreten çiftçiler, yalnızca hayvan yetiştiricisi değil, aynı zamanda bitkisel üretimin de doğrudan aktörleridir. Bu nedenle, süt üretiminin sekteye uğraması sadece çiftçiyi değil; gıda güvenliğini, sanayi kapasitesini, istihdamı, tüketici erişimini ve kırsal refahı doğrudan etkiler.” ifadelerine yer verilen açıklamada, sıcak çiğ süt için tavsiye fiyatının 3 ayda bir güncellenerek USK tarafından açıklanması gerektiği belirtildi.

“1 Temmuz 2025 itibarıyla yüzde 3,6 yağ ve 3,2 protein içeren sıcak çiğ süt için Ulusal Süt Konseyi tarafından tavsiye edilecek fiyatın en az 21 TL/litre + soğutma ve hizmet bedeli olarak belirlenmesini talep ediyoruz.” şeklinde bir talebe yer verilen açıklamada, bu fiyatın artan maliyetleri karşılayabilecek düzeyde olması gerektiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, önerilen fiyatın üreticinin ayakta kalmasını, sanayicinin hammaddeye erişimini ve tüketicinin yerli ve güvenli süt ürünlerine ulaşımını sağlamak adına önemli bir denge olduğu vurgulandı. Bu adımın, üreticinin umutlarını ve motivasyonunu koruyabileceği gibi ülkenin gıda zincirini güçlendirecek nitelikte olduğu belirtildi.

Related Posts

İnşaat malzemesi üretimi arttı

İnşaat malzemesi sanayisinin üretimi nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,3 artış gösterdi.

Küresel merkez bankalarından sürpriz hamleler: Parasal gevşemeler hızlandı

2025’in ilk yarısında dünya genelindeki birçok merkez bankası, enflasyonla mücadele sürecinde faiz indirimine yöneldi. Türkiye dahil birçok ülke parasal gevşemeye giderken, Fed faizleri sabit tuttu, Japonya ise sıkılaşmaya geçti. Ekonomik belirsizlikler merkez bankalarının adımlarını şekillendirmeye devam ediyor.

Alkole dev zam geliyor! Bugün son gün!

3 Temmuz’da Türkiye İstatistik Kurumu üretici enflasyonu verilerinin açıkladı. Açıklanan veriler sonrası akaryakıt, alkol ve sigaraya otomatik özel tüketim vergisi (ÖTV) zammı geldi. Zamla birlikte bira ve rakı grubunda fiyatlar değişti. Zamlı …

Dolar/TL ne kadar oldu?

Küresel gelişmeler, iç dinamikler piyasaları etkiliyor. Geçtiğimiz haftalarda İsrail-İran gerilimi, ABD’nin ek gümrük tarifeleri ile ilgili açıklamaları küresel piyasaların odağı olmuştu. Örneğin, ABD Başkanı Donald Trump’ın ılımlı açıklamaları ile …

İstanbul Havalimanı bir kez daha Avrupa’nın zirvesinde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın günlük ortalama bin 553 uçuş ile bir kez daha Avrupa’daki en yoğun havalimanı olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, “Aynı listede günlük ortalama 996 uçuş ile Antalya Havalimanı’mız ise 10. sırada yer aldı.” açıklamasında bulundu.

Altın fiyatları yükselişte: Gram ne kadar oldu?

Altın fiyatları yükselişte: Gram ne kadar oldu?