Suya Düşen Telefon veya Tablet Nasıl Kurtarılır?

Telefonunuzu veya tabletinizi suya düşürdüyseniz hemen endişelenmeyin çünkü cihazınız henüz kalıcı hasar almamış olabilir. Ancak bu durumun cihazınızın iç donanımlarına zarar vermesini önlemek için hızlı davranmalısınız. Daha önce de duymuş olduğunuz yöntemleri göz önünde bulundurarak, suya düşmüş bir cihazı nasıl kurtarabileceğinize bir bakalım.

Su, elektrikle temas ettiğinde elektriğin vereceği hasar büyük ölçüde artabilir. Islanmış bir telefonu açmaya kalkarsanız, cihaz kısa devre yapabilir ve hatta elektrik çarpmalarına neden olabilir. Telefonunuzun yeterli seviyede su geçirmezlik sertifikası yoksa, suya düştükten sonra telefonun içine giren su ekrana ve hatta pil boşluklarına sızabilir. Bu durumda telefon ciddi zarar görebilir.

Telefonunuz suya düştükten sonra kendiliğinden kapandıysa, tekrar açmaya çalışmayın. Ancak telefon suya düşmüş olmasına rağmen halen açık durumdaysa olabildiğince hızlı şekilde kapatmayı deneyin. Telefonunuz tamamen kuruyana kadar da açmaya çalışmayın.

Telefonunuzu veya tabletinizi kapattıktan sonra, cihazınıza daha fazla su girmesini önlemek için dışını mümkün olduğunca kurulayın. Kurulama yaparken kağıt havlu gibi kalıntı bırakacak nesneler kullanmamaya özen gösterin.

Cihazınızı tüm parçalarıyla kurulayabilmeniz için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Cihazınızın çıkarılabilir bir pili varsa pili direkt çıkarmalısınız. Pili çıkardıktan sonra düz bir zemine yerleştirin ve suyu emmesi için kuru bir bezle hafifçe silin.
  2. Telefonunuzda SIM kart veya SD kart bulunuyorsa bunları çıkarın. Çıkardıktan sonra yine kuru biz bezle kurulayın.
  3. Ekran kenarlarında varsa su damlacıklarını silin. Kuru olduğundan emin olmak için cihazınızın her yerini dikkatlice inceleyin.
  4. Telefonunuzu veya tabletinizi sıcak bir odaya veya sıcak bir günde iseniz dışarıya uygun bir yere bırakın. Zararlı olabileceğinden dolayı cihazınızı doğrudan güneş ışığı altında bırakmamaya özen gösterin.
  5. Cihazın piline zarar verebileceğinden dolayı saç kurutma makinesi gibi cihazlarla telefona doğrudan sıcak hava vermeyin.

Yukarıdaki adımları takip ederek cihazınızın dış yüzeyini oldukça hızlı bir şekilde kurutabilirsiniz. Ancak cihazın içerisinde halen daha su olabileceğinden telefonu hemen açmamaya özen gösterin.

USB bağlantı noktası, ses jakları ve hoparlörler suyun kolayca sızabileceği hassas noktalardır. Bu noktaları gözden kaçırmamak önemlidir çünkü bu noktalardan içeriye sızabilecek su telefon için halen önemli ölçüde hasara neden olabilir.

Eğer telefonunuzda USB veya jak girişi gibi bir nokta bulunuyorsa önce bu bölgeleri kurutmakla başlayın. Açık noktalardaki suyu kurutabilmek için bez kullanın. Bu tarz noktaları temizlemek için tüy bırakmayan nesneler kullanmak önemlidir çünkü bu tarz nesneler ile kurulama sonrasında telefonda kalıntı bırakabilirler.

Cihazınızın USB veya jak bağlantı noktalarından su girmiş olabileceğinden şüpheleniyorsanız, bu noktaları temizlemek için üflemekten veya hava tutmaktan kaçının. Zira üflemek veya sıcak hava tutmak suyu telefonun içine doğru itebilir.

Hoparlörlerde veya başka yerlerde kalan suyu temizlemek için silika jel kullanabilirsiniz. Elektronik cihazların sudan zarar görmesini önlemeye yardımcı olan ve yaygın olarak kullanılan bir nem gidericidir.

Silika jel kullanmak istiyorsanız cihazınızı önce hava geçirmez veya iyi kapatılmış bir kaba yerleştirin. Sonrasında silika jelleri de kabın içerisine eşit bir şekilde dağıtarak yerleştirin.

Cihazınızı bu şekilde 24 ila 48 saat boyunca kabın içerisinde bırakmanız tavsiye edilir. Bu kadarlık bir zamanınız olmasa bile jelin nemi emmesi için en az 12 saat beklemelisiniz. Cihazınızı kurutmak için pirinç kasesi kullanmaktan kaçının. Şimdiye kadar sürekli bu yöntem önerilmiş olsa da aslında bu size faydadan çok zarar getirebilir. Yakın zamanda Apple’ın da bu konuda kullanıcıları uyardığını sizlere bildirmiştik.

Ayrıca, içindeki suyu temizlemek için telefonunuzu parçalara ayırmaktan kaçının. Bunu yapmak telefonunuzun devrelerini daha çok suya maruz bırakabilir. Akıllı telefonunuzu iyice kuruladıktan ve kalan tüm suyun tahliye edildiğinden emin olduktan sonra birkaç saat bekletin.

Cihazınızı tüm bu işlemleri yaptıktan sonra açmayı deneyebilirsiniz. Telefon başarılı bir şekilde açılırsa başka herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. Ancak cihazınız halen daha açılmıyorsa artık bir uzman desteği almanız gerekebilir.

Artık yapabileceğiniz tüm yöntemleri denediyseniz son çare olarak cihazınızı servise götürebilirsiniz. Cihazınızda onarılmayacak ciddi bir hasar oluşmuşsa tek çözüm donanım değiştirmek olabilir. Bu durumda şanslısınız ki çoğu cihazda sadece hasar gören donanımın değiştirilmesi yetiyor. Yani yeni bir cihaz almak zorunda olmayabilirsiniz.

Cihazınızı servise götürmeden önce cihaz garantisinin su hasarlarını karşılayıp karşılamadığını da kontrol etmeniz gerekebilir. AppleCare+ veya Samsung Care+ gibi uzatılmış bir garantiye sahip değilseniz, tüm maliyeti kendiniz karşılamak durumunda kalabilirsiniz.

Cihazınızı kendiniz tamir etmiş ya da servise götürmüş de olsanız, telefonunuz tekrar açıldıktan sonra birkaç gün boyunca çalışma işlevlerini yakından takip edin. Sudan dolayı zarar görmüş cihazlarda bir süreden sonra bulanık ekran, buğulu kamera, ses cızırtısı, bozuk hoparlör veya dengesiz şarj etme durumu gibi problemler ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız da telefonunuzu tekrar kapatmanızı ve kontrol ettirmenizi öneriyoruz.

Apple ve Samsung cihazlar, bağlantı noktalarında su algılanması durumunda kullanıcıya uyarı mesajı gönderir. Bu uyarı da telefonunuzun içinde halen sıvı olduğu anlamına gelir.

Bu tarz problemlerle karşılaşmamanız için telefonunuzu suya yakın yerlerde kullanmamanızı öneririz. Ayrıca yoğun nemli veya buharlı ortamlar da telefonunuza zarar verebilir.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir