Tasarım ve antika meraklılarını sevindiren gelişme

Posted by

Tasarım ve antika meraklılarını bir araya getiren Akaretler Design & Antiques Show, Aralık’ta başladı.

7 Ocak’a kadar Bilgili Holding ev sahipliğinde, Maison Française işbirliğiyle Akaretler Sıraevler’de devam edecek olan etkinlik, Türkiye’nin önde gelen antika evleri ve tasarım galerilerinin seçkilerini sergiliyor.

Farklı dönemlerden antika mobilya, obje ve tasarımlar çağdaş tasarımlar ve dekorasyonla buluşuyor.

1930 Antika, Alaturca House, Artı Modern, MT1012, Tanju Özelgin, Autoban, Sema Topaloğlu X DOMO Athens, A Day of Design, Halit Berker, Hakan Ezer, 20’21, Madame Malachite, Hikmet Mizanoğlu Arts Antiques & Modern Decoration, Vintage & Design, Mozaik Design katılımcılar arasında.

Akaretler’de düzenlenen bu tasarım ve antika haftası bana Paris’teki antika bienalini hatırlatıyor.

Tam 12 yıl önce Paris Antika Bienali’nin kreatif direktörü Karl Lagerfeld’di.

Antika bienaline daha çok ilgi çekmek için böyle bir isimle anlaşmışlardı.

Karl Lagerfeld, Grand Palais’yi masallardan fırlamış gibi bambaşka bir yere çevirmişti.

Sokaklarıyla, lambalarıyla, yer taşlarını andıran halısıyla ve ortaya yerleştirilmiş dev balonla Grand Palais baştan yaratılmıştı.

O zaman Türkiye’den katılımcı yoktu ama koleksiyonerler ve tabii İznik tabakları gibi Türkiye’den giden ve Türkiyeli koleksiyonerlerin ilgisini çekecek birçok parça vardı.

Ama koleksiyonerlerimizin hatırı sayılıyor ki Fransızlar her defasında bienalin tanıtımı için İstanbul’a uğruyor.

İstanbul’un yanı sıra 40 şehri daha geziyorlar antika bienalini daha çok duyurabilmek için.

Tarihlerine, değerlerine sahip çıkıyor, antika sektörünü canlandırmak için uğraşıyorlar.

İstanbul’un Paris Antika Bienali için ayrı bir yeri vardı.

Çünkü bienali Fransa dışına çıkarmayı düşünüyorlardı.

O zamanlar iki aday vardı, Moskova ve İstanbul.

Elbette daha sonra birçok şey değişti.

“Zevkler değişiyor. Artık 18. yüzyıl mobilyaları seksi değil. Artık kimse klasik eşyalarla dolu burjuva evlerde yaşamak istemiyor. Biz de antikacılar olarak hayatta kalabilmek için bu değişime adapte olmak zorundayız. 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl eşyaları ve çağdaş sanat daha çok ilgi görüyor” demişti o zamanki SNA (Fransız Antikacılar Birliği) Başkanı ve Bienal direktörü Christian Deydier.

62 yıl önce bir antika fuarı olarak başladı ve daha sonra şimdiki haline dönüştü Paris Bienali.

Kimbilir belki Akaretler Design & Antiques Show da böyle kalıcı olur.

Teknoloji yine başrolde

31 Aralık’ta 2023’e veda ederken bir yıl sonu değerlendirmesi yapmış ve yeme-içme, kültür-sanat ve moda başlıklarına yer vermiştim.

Şimdi 2024’ün ilk yazısında 2023’te günlük hayatlarımızı çok etkileyen teknoloji dünyasında yaşanan ve devamını göreceğimiz gelişmelerde sıra.

– 2023’te ChatGPT’nin gündeme kurulmasından sonra OpenAI başka bir gündem maddesiyle daha karşımızdaydı. OpenAI’ın kurucusu ve CEO’su Sam Altman’ın, yönetim kurulu tarafından görevinden alınıp Microsoft’a transfer olması ve yeniden OpenAI’daki görevinin başına dönmesi sadece 5 gün sürdü. Şimdiye kadar hiç yaşanmamış tarihi bir andı bu. Sadece teknoloji dünyası için değil, iş dünyası için de bir ilkti. Sonuç, Sam Altman ve ekibi her zamankinden güçlü olarak OpenAI’da devam edecek.

– Walter Isaacson imzalı “Elon Musk” biyografisi de 2023’te yayımlandı. Elon Musk hiç şüphesiz tartışmalı bir isim, ya onu çok seven hayranları var ya da nefret edenleri… Yine de kabul etmek lazım, birçok ülkeden daha büyük bir ekonomi yaratan Tesla ve Space X gibi şirketleri kuran bir girişimcinin biyografisi mutlaka okunmalı. Özellikle de Walter Isaacson gibi bir yazar tarafından yazılmışsa.

– Meta’nın Twitter’a şimdiki adıyla X’e rakip çıkardığı yeni uygulaması Threads 5 gün içinde 100 milyondan fazla kullanıcıyı geçmesiyle dikkat çekti. Ancak Instagram etkisine rağmen Threads X’e rakip olamadı. Bakalım yeni yılda bizi nasıl gelişmeler bekleyecek…

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir